Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Καθολική Εκκλησία και ζητήματα βιοηθικής


 Η Σύνοδος του Βατικανού για το Δόγμα της Πίστεως έδωσε στη δημοσιότητα στις 12 Δεκεμβρίου 2008 το κείμενο "Η Αξιοπρέπεια του Προσώπου" (Dignitas Personae) που καταγράφει τη στάση της επίσημης Καθολικής Εκκλησίας για ζητήματα βιοηθικής που αφορούν στο ανθρώπινο έμβρυο και στην αναπαραγωγή. Το κείμενο αυτό ουσιαστικά επικυρώνει τις αυστηρές γνώμες της Παπικής Ακαδημίας για τη Ζωή, ενός συμβουλευτικού οργάνου του Βατικανού που χρόνια τώρα πραγματεύεται τα ζητήματα αυτά. Η συνολική στάση του Βατικανού στηρίζεται στην πίστη ότι η ζωή ξεκινά τη στιγμή της σύλληψης και ότι πρέπει να της αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός και αξιοπρέπεια από τη στιγμή αυτή. Επίσης άποψη του Βατικανού είναι ότι η ανθρώπινη ζωή πρέπει να δημιουργείται αποκλειστικά και μόνο μέσω της σεξουαλικής πράξης ανάμεσα στους συζύγους και όχι στο εργαστήριο.
Σαν αποτέλεσμα, το Βατικανό αντιτίθεται τόσο στην εξωσωματική γονιμοποίηση (ακόμα και μεταξύ συζήγων) όσο και σε κάθε μορφή έρευνας ή θεραπείας που εμπεριέχει τη χρησιμοποίηση εμβρυϊκών κυττάρων, μεταξύ άλλων στη θεραπευτική κλωνοποίηση και στη θεραπεία με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Επίσης θεωρεί βαριά αμαρτία τη χρήση του λεγόμενου "χαπιού της επόμενης ημέρας" - RU-486, χάπι που εμποδίζει την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου - ακόμα και από θύματα βιασμού, καθώς θεωρεί ότι ακόμα και εάν πρακτικά δεν πρόκειται για άμβλωση εκεί αποσκοπεί η χρήση του. Η άποψη αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα σε Καθολικά νοσοκομεία των ΗΠΑ που έως τώρα προσφέρουν το χάπι σε θύματα βιασμού.
Το κείμενο αποδέχεται γονιδιακές θεραπείες που δεν εμπεριέχουν τη χρήση εμβρυϊκών κυττάρων και αποσκοπούν στην αποκατάσταση του φυσιολογικού γονιδιώματος του ασθενούς ή στη διόρθωση γενετικών ανωμαλιών. Θεωρεί πάντως ότι γονιδιακή θεραπεία γαμετών, τέτοια ώστε οι αλλαγές να μεταδίδονται στους απογόνους του ασθενούς, είναι προβληματική λόγω  έλλειψης επαρκούς γνώσης των συνεπειών της και των κινδύνων που εμπεριέχονται. Τέλος, αν και δεν την δέχεται ρητά, το Βατικανό αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της υιοθεσίας από στείρα ζευγάρια υπεράριθμων εμβρύων από εξωσωματική γονιμοποίηση.
Το κείμενο αυτό δεν αλλάζει τη μέχρι τώρα στάση της επίσημης Καθολικής Εκκλησίας στα ζητήματα που πραγματεύεται αλλά συμπυκνώνει με κατηγορηματικό και αυστηρό τρόπο εκφρασμένες απόψεις της για ζητήματα που προέκυψαν μετά το 1987, όταν είχε εκδοθεί το τελευταίο παρόμοιο κείμενο, το "Δώρο της Ζωής" (Donum Vitae ).

Πηγή: www.lifemag.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου