Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η βιοηθική πηγαίνει σινεμά!


Η σύγχρονες έρευνες για την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος φέρνουν με μεγάλη ταχύτητα νέες χρήσεις, προϊόντα και ιδέες σχετικά με τις εφαρμογές των μελετών για το DNA στη διατροφή και την υγεία, επιδρώντας παράλληλα και διαμορφώνοντας τις αξίες και τις στάσεις μας. Τόσο στη χώρα μας όσο και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου ειδικές επιτροπές βιοηθικής αποτελούμενους από ειδικούς επιστήμονες βιολόγους και γενετιστές, από νομικούς και πολιτικούς καθώς και από εκφραστές των διαφόρων θρησκευτικών συστημάτων συζητούν
προκειμένου να εισηγηθούν τους νέους κανόνες ή νόμους που θα πρέπει να θεσπισθούν για τις εφαρμογές της γενετικής. Παράλληλα οι κοινωνιολογικές προεκτάσεις των νέων κα σε εξέλιξη βιολογικών θεωριών μας φέρουν αντιμέτωπους με έναν αναδυόμενο ρατσισμό.

Η ταινία 
Gattaca , αν και ανήκει στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, θίγει πολλές διαφορετικές εκδοχές αυτού του αναδυόμενου ρατσισμού με αφετηρία τη γονιδιακή μας κληρονομιά.


Θρίλερ, με μια θεματική ανατριχιαστικά επίκαιρη στην εποχή της κλωνοποίησης και του γενετικού ελέγχου. Απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνικών, ενώ παράλληλα ενθουσίασε κοινό και κριτικούς. Ο Βίνσεντ είναι ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που γεννήθηκε με φυσικό τρόπο, σε έναν κόσμο αποστειρωμένο και εργαστηριακά ελεγμένο, ώστε να γεννιούνται παιδιά χωρίς γενετικά ελαττώματα. Προκειμένου να υλοποιήσει το όνειρό του: να γίνει μέλος μιας διαστημικής αποστολής, παρά το βεβαρημένο ιατρικό του μητρώο, χρειάζεται να υιοθετήσει την ταυτότητα ενός γενετικά `τέλειου` αθλητή, επιλογή που θα θέσει σε κίνδυνο, ακόμη και τη ζωή του..


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου